in Recensies

Ruige, stoere mannen met snorren en baarden

Hans Peeters, oud- columnist De Telegraaf, schreef een
leuke recensie van ons boek op bol.com en gaf een vier sterren waardering:

“Ruige, stoere mannen met snorren en baarden waren het, die in 1882 op expeditie gingen naar de Noordpool. Het waren KNMI-meteorologen die voor een jaar vertrokken met een vracht aan meetinstrumenten, kleding, voeding, brandstof en een wintervast onderkomen. Zo bestond het zomerschoeisel uit vetleren laarzen en als die nat waren, gingen ze op klompen verder. Hun tocht eindigt vroegtijdig en ze stranden op een ogenschijnlijk stevige ijsschots.

Bijna een jaar lang weten ze te overleven en doen ondertussen ook allerlei meteorologische waarnemingen. In de Nederlandse media duikelen op dat moment allerlei tegenstrijdige berichten over elkaar. “Het schip is gezonken bij Vagatsj. Nee, ze ligt op een veilige overwinteringsplaats bij Nova Zembla.” Geen Twitter of Facebook in die tijd.

Het boek leest als een spannend avonturenboek en staat bol van allerlei interessante feitelijkheden. De vormgeving is om van te smullen en illustraties wisselen elkaar af in tijd van 1882 tot 2014. De auteur Kees Dekker staat garant voor de wetenschappelijke feiten, terwijl Frieda van Essen het geheel met vlotte pen aan elkaar schreef.
Een boek voor iedereen die van de Noordpool houdt en droomt van avontuur. Maar dan wel vanaf een veilige thuisbasis met een goed glas binnen handbereik.”

Write a Comment

Reactie