in Algemeen

Nominatie Jan Wolkersprijs

Overwintering op een ijsschots – over de poolexpeditie van 1882 en 1883 – is genomineerd voor de Jan Wolkersprijs. De volledige lijst met nominaties staat in de Volkskrant.

86817

De Jan Wolkersprijs is een  initiatief van radioprogramma Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds,  en de Volkskrant. Eindredacteur en jurylid Joost Huijsing zegt hierover:  ‘Je had in Nederland 124 literaire prijzen, voor elk niche een. Behalve voor groen en natuur, terwijl de maatschappelijke interesse voor die onderwerpen steeds groter wordt.’

Hopelijk geniet de jury van ons unieke poolboek – een mix van Nederlandse historie en doorzettingsvermogen, natuur, weer en klimaat. Deze expeditie leverde een eerste nulmeting van het poolklimaat en is daarmee fundamenteel voor ons begrip van  klimaatverandering. In 2014 zijn het weer en het klimaat meer dan ooit actueel – het versnelde smelten van de ijskappen en de klimaatverandering begint langzamerhand zichtbaar te worden voor de gewone burger. Landen als de VS, die lang in een impasse zaten, nemen nu eindelijk de eerste stappen om de klimaatveranderingen te stoppen: Obama’s Climate Action Plan werd vorige maand opgevolgd door Clean Power Plan. Hopelijk worden ook in Europa en Nederland verdere stappen gezet.

De afbeelding bij dit bericht is een tekening van Woldhek die Jan Wolkers afbeeldt.

Write a Comment

Reactie